Gezelschapsdieren

Preventieve zorg en vaccinatie

De jaarlijkse vaccinatie zorgt ervoor dat uw huisdier een goede weerstand krijgt / houdt tegen diverse ziektes. Nieuwe inzichten hebben aangetoond dat we ons niet langer moeten richten op de minimumperiode van de “gegarandeerde” bescherming van vaccins. Onderzoek heeft uitgewezen dat bij bepaalde vaccins de bescherming veel langer aanhoudt dan 1 jaar.

Dit betekent dat de jaarlijkse “cocktail” voor de hond meer maatwerk wordt. Gebleken is dat voor Hondeziekte (CDV), Parvo (CPV) en Hepatitis (CAV type 1 en 2) de gegarandeerde beschermingsduur 3 jaar is. Voor de ziekte van Weil (Leptospirose) en kennelhoest blijft dit 1 jaar. Praktisch gezien houdt dit in dat uw hond het ene jaar de volledige cocktail krijgt en de 2 daaropvolgende jaren een kleine cocktail.
Voor katten geldt dat de vaccinatie tegen Kattenziekte 3 jaar en tegen de Niesziekte 1 jaar bescherming biedt.
Overigens is er nooit sprake van een 100% bescherming. Evenals de griepvaccinatie voor mensen kan de ziekte nog optreden, maar de ernst en de duur zullen veel minder zijn.

Vaccinatieschema hond

Op 6 weken leeftijd PuppyDP (Distemper (=Hondeziekte) en Parvo
Op 9 weken Lepto/Parvo-C/Kennelhoest neusdruppel
Op 12 weken Cocktail
Op 12-15 maanden Cocktail/Kennelhoest neusdruppel

Daarna 2 jaar de “kleine cocktail”en daaropvolgend de “grote cocktail”.

Vaccninatieschema kat

Op 9 en 12 weken en 15 maanden leeftijd Kattenziekte/Niesziekte.
Daarna jaarlijks Niesziekte en elke 3 jaar Kattenziekte

Pensions en catteries kunnen hun eigen eisen stellen!

Senioren vaccineren?

Jazeker! Ook oudere dieren moeten gevaccineerd worden! Ook bij oudere dieren neemt de weerstand tegen bepaalde ziektes na verloop van tijd af. Daarnaast zijn oudere dieren nog gevoeliger voor ziektes zodat bepaalde virussen ergere ziekteverschijnselen kunnen veroorzaken dan bij een jonger dier. Denk maar aan griep bij mensen, dat kan bij een jonger persoon bijv. een paar dagen verkoudheid geven, terwijl een bejaarde er doodziek van kan worden.

Binnenkatten vaccineren? Jazeker

Speciale vaccinaties

Buitenland: gaat uw huisdier mee naar het buitenland dan is een rabiësvaccinatie, dierenpaspoort en een CHIP verplicht. De vaccinatie dient minimaal 21 dagen voor vertrek gegeven worden en is 3 jaar geldig. Voor sommige landen gelden nog aanvullende maatregelen, informeer tijdig wat er nodig is. Zie ook www.iata.nl

Gaat u naar naar Zuid-Europa dan is het verstandig een scalibortekenband (min. 2 weken voor vertrek) en stronghold of Advantix spot on te gebruiken. Dit is ivm het risico van besmettng met hartworm en leishmania, dat wordt overgebracht door zandvliegjes.

Op de dag van vertrek naar huis ontwormen met Milbemax tabletten en 1 maand na thuiskomst. Dit om eventuele hartwormlarven in het bloed te doden en ter bescherming tegen de vossenlintworm. Bij een langer verblijf dan 1 maand moet het dier maandelijks ontwormd worden.

Neem vrijblijvend contact op voor een passend advies voor de beste combinatie van middelen voor uw huisdier en bestemming.

Pension: gaat uw hond tijdens de vakantie naar een dierenpension (bijv. de hondenlogeerboerderij vlakbij Zwolle) dan is het verstandig en in veel gevallen zelfs verplicht om een extra kennelhoestvaccinatie te laten geven. Wij gebruiken INTRAC, een intra-nasale druppelvaccin dat 1 jaar geldig is en minimaal 2 week voor het verblijf in het pension gegeven moet worden.

Jaarlijkse gezondheidscontrole

Wij adviseren uw huisdier in ieder geval 1x per jaar te laten controleren op de gezondheidsstatus. Dit gebeurt tijdens de jaarlijkse vaccinatie sowieso, maar kan ook op elk moment tijdens een ‘gewoon’ consult. Tijdens dit consult wordt uw dier grondig nagekeken o.a. ogen, oren, gebit (!), slijmvliezen, lymfeknopen, huid, hart, longen, buik, melkklieren en evt. anaalklieren. Indien deze check-up aanleiding geeft voor nader onderzoek dan zullen wij u hierin adviseren. Vanaf de leeftijd van ongeveer 7 jaar is het verstandig dit onderzoek uit te breiden met een bloedonderzoek. Sommige aandoeningen zijn nog niet met lichamelijk onderzoek te ontdekken terwijl in het bloedonderzoek al aanwijzingen zijn, bijv. een beginnend nierprobleem.
Vroegtijdige ontdekking van een probleem geeft in veel gevallen een betere prognose en behandelingsmogelijkheid!

Senior Care

Vanaf 7 jaar leeftijd kan uw dier SENIOR genoemd worden. Dit is de gemiddelde leeftijd waarop het verouderingsproces begint, afhankelijk van ras en gewicht en is te vergelijken met een leeftijd van ongeveer 50 jaar bij mensen. Vanaf deze seniorenleeftijd neemt de gevoeligheid voor leeftijdsgebonden gezondheidsrisico’s al toe! U kunt denken aan gewichtsproblemen (te dik/te dun), diabetes (suikerziekte), gewrichts- en rugproblemen, schildklierproblemen, gebitsproblemen, lever- en nieraandoeningen, enz.
Het belang van preventieve gezondheidszorg wordt dan steeds groter.
Wij kunnen u, afhankelijk van de leeftijd en gezondheid van uw dier, adviseren naast de jaarlijkse vaccinatie en gezondheidscontrole, een extra senior care programma te volgen. Een programma waarbij wij als uw dierenkliniek, samen met u, uw dieren op een gezonde en plezierige wijze een zo lang en gelukkig mogelijk leven proberen te bezorgen. Een aandoening kan, als het in een beginstadium ontdekt wordt, vaak nog heel goed behandeld worden. Denk maar aan een nieraandoening!
Dit seniorenprogramma kan bestaan uit een algemeen lichamelijk onderzoek, aanvullend bloedonderzoek, urine-onderzoek, röntgenonderzoek, bloeddrukmeting, extra adviezen voor voeding en vachtverzorging, enz.
Dit alles wordt in overleg met u gedaan en als u vragen heeft dan kunnen we dit uitgebreid bespreken. We zijn er immers voor u en uw geliefde huisdier!

Ontwormen

Honden en katten moeten regelmatig ontwormd worden tegen met name spoelwormen en lintwormen.
Voor pups en kittens geldt: op 2,4, 6, 9, 12 weken en op 6, 9, 12 maanden leeftijd.

Voor volwassen dieren geldt: 4 x per jaar, zeker als er kinderen in huis zijn!

Wist u dat: spoelwormen een gezondheidsrisico voor de mens en met name kinderen kunnen vormen? Spoelwormlarven kunnen namelijk ook bij de mens een trektocht maken door het lichaam. Er kunnen klachten optreden als spierpijn, hoesten (denk aan astma-gevoelige kinderen!), maar ook griep-achtige verschijnselen of algehele malaise. Een ernstige complicatie van een spoelworminfectie bij de mens is een manifestatie van een spoelwormlarve in het oog, hetgeen blindheid kan veroorzaken. Gelukkig komt dit zelden voor. Zie ook www.rivm.nl.

Vlooien

Wij adviseren uw huisdier regelmatig (elke 4-8 weken) te behandelen tegen vlooien d.m.v. een spot on van Advantix of een tablet NexGard (honden) en Advantage of Broadline (katten). Voor katten bestaat er ook een halfjaarlijkse Program injectie die een half jaar bescherming biedt tegen een vlooienplaag!
De Seresto vlooien- en tekenband met veiligheidssluiting is er voor honden en katten en werkt gedurende 7-8 maanden.

Vraag de assistente of dierenarts voor een advies op maat.

Chippen

U kunt uw huisdier laten chippen, hierbij wordt een transponder met een uniek registratienummer onder de huid aangebracht. Als uw dier vermist wordt en hij wordt bij een dierenarts, dierenambulance of asiel gebracht dan kan men u via het unieke registratienummer opsporen en u en uw huisdier weer snel bij elkaar brengen!

Kijk of de chip van uw huisdier goed geregistreerd staat www.chipnummer.nl

Gebit

Wist u dat 80% van de honden en katten al op een leeftijd van 3 jaar in meer of mindere mate tandvlees- en/of gebitsproblemen heeft? Dit varieert van lichte tandvleesontsteking (gingivitis) tot tandplaque en ernstige tandsteenvorming met loszittende tanden en kiezen. Dit laatste is een zeer pijnlijke aandoening! Onze dierenkliniek vindt de gebitsverzorging erg belangrijk en zal u tijdens het consult graag verder adviseren.

Dierenongevallen- en ziektekostenverzekering

Zie Petplan & Reaal Dier en zorg

Herplaatsing

Zie www.verhuisdieren.nl

Overlijden / euthanasie

Onherroepelijk zal eens de tijd komen dat uw dier komt te overlijden of dat we samen tot de conclusie komen dat het beter is dat uw huisdier geëuthanaseerd wordt. Wij kunnen er dan voor zorgen dat uw huisdier wordt begraven, gecremeerd of verbrand.
Over deze mogelijkheden geven wij u desgewenst meer inlichtingen. Ook euthanasie thuis is mogelijk. U kunt dan een afspraak maken voor een huisvisite.

Nieuw huisdier?

“Overweegt u een nieuw huisdier aan te schaffen? Denk dan ook eens aan adoptie van een hond, kat of konijn uit een asiel! Heel veel lieve dieren komen hier terecht omdat de vroegere baasjes niet meer voor hun huisdier kunnen zorgen door echtscheiding, overlijden of financiele problemen. Of een hond of kat wordt gevonden op straat en de eigenaar kan niet achterhaald worden. Helaas hebben nog steeds veel dieren geen CHIP! Of de registratiegegevens van de CHIP zijn niet uptodate. Als een dier na 2 weken niet opgehaald is, kan het voor herplaatsing in aanmerking komen.

www.poezenboot.nl
www.dierenasielamsterdam.nl
www.stichting-dierenleed.nl
www.goudenmandje.nl
www.konijnenopvangjamies.nl