Tandheelkundig dierenarts

Net als bij mensen is een goede mondverzorging bij huisdieren van groot belang om het gebit en het tandvlees een leven lang gezond te houden. Uit onderzoek blijkt dat 80% van de honden en 70% van de katten rond de leeftijd van 3 jaar een tandaandoening heeft.

Onze paraveterinairen kunnen u alle advies geven over preventieve mondzorg, zoals leren de tanden van uw huisdier te poetsen, voedingsadvies en tips over de juiste verzorging. U kan bij Dierenarts Houbrechts terecht voor gebitssanering, extracties en chirurgische extracties, volgens de nieuwste technieken en inzichten.

Werkwijze

Het is noodzakelijk dat uw hond of kat nuchter naar de gebitsbehandeling komt. Concreet betekent dit dat hij/zij minstens 12 uur op voorhand niet mag hebben gegeten of gedronken. Als dit niet het geval is wordt er vaak gebraakt bij het inleiden van de narcose, wat verstikking of longontsteking tot gevolg kan hebben.

Omdat de behandeling onder narcose zal plaatsvinden, wordt uw huisdier voorafgaand helemaal nagekeken. Net zoals bij operaties wordt de narcose altijd aangepast naar het ras, de leeftijd en eventuele medische geschiedenis/aandoeningen van uw dier. Om dit zo veilig mogelijk te laten verlopen en omdat niet alle problemen uitwendig waarneembaar zijn, bieden we ook een pre-anesthetisch bloedonderzoek aan. Dit kan ons essentiƫle informatie geven om de narcose al dan niet aan te passen.

Tijdens de gebitsbehandeling is er altijd een paraveterinair aanwezig die uw huisdier onder narcose monitort. Met bewakings- en beademingsapparatuur en gasnarcose wordt iedere behandeling nauwkeurig begeleid.

Nazorg

Na de gebitsbehandeling moet er met meer dingen rekening worden gehouden dan na een reguliere operatie. Afhankelijk van of er extracties hebben plaatsgevonden zal er mogelijk een (tijdelijke) aanpassing van de voeding, ontsmettingsmiddelen of zelfs antibiotica aan te pas komen.